Környék-Programok

Badacsony környéke és programok!

 

PIHENÉS


STRANDOK:

Badacsonylábdihegy

2015 nyarán nyitotta meg újra strandját. Itt legfőképp a gyerekekkel nyaralókra specializálódtak a Balaton helyi sajátossága miatt. A strandon gyermek pancsoló került kialakításra, de játszótérrel, streetwork-vel és strandröplabda pályával teszik kellemessé az időtöltést és pihenést. Kajak-kenu és sporteszközök bérelhetők.
2018-ban megnyílt a Balaton első vízi tanösvénye. Itt csónakkal, vezetővel vagy nélküle fedezhetjük fel a nádas rejtelmeit. Nádi szél Vízitúra Tanösvény

Pálköve

Balatonrendes mellett található, ahol egy igazán remek kis, retro érzést adó strand található. A vize igazi északi parti sajátosságokkal bír. Ugyan hamar mélyül, de friss, tiszta, még a legnagyobb melegekben is. Itt is gondoltak a gyerekekre, és a kis strandon büfé is üzemel.

Szigliget

A STRAND. Évről évre a Balaton legjobb 10 strandja közé választják.
Magas színvonalú, nívós strand, ahol a pihenés garantált. Kellemesen árnyas, tágas, jól felszerelt strand. Több büfé, fagyizó és még masszázs is várja az ideérkezőket. A víz kellemes, és ha kipancsoltuk magunkat, akkor pompás gyros, pizza, hal és egyéb étkek kényeztetnek minket. Ez az első strand, ahol a nyárral nem ér véget a szezon. 2017. őszén kialakításra került a téliesített fürdő, ahol szauna, jégpálya, meleg öltözők várják a vendégeket. Már hagyománnyá vált az újévi csobbanás, de itt tartják a süllőfesztivált és a futóversenyeket is.

Vonyarcvashegy – Lidó strand

Aki igazi, sportos élményekre vágyik, itt megtalálja. Számtalan sportolási lehetőséget biztosítanak itt, az aktív kikapcsolódás garantált.
Részletek itt: https://vonyarcvashegy.hu/strand

 

TÚRÁZÁSBadacsony

A Badacsony hegy az Országos Kéktúra útvonal mentén fekszik.

A jelzést követve megmászhatjuk a Bujdosók lépcsőjét, ahol 464 lépcsőn érkezhetünk a hegy tetejére és innen közelíthetjük meg – a kertünkből is jól látható – Ranolder keresztet (Ranolder János püspökről itt). A hegyen több kilátót is utunkba ejtünk a túra során.

Aki nem szeret lépcsőzni, annak is van választása, mert a piros jelzésen, szinte szintvonalban lehet körbejárni a hegyet. Meg lehet nézni – ha távolról is – a régi kőfejtő bányákat, a hegy háta mögül is szép kilátás nyílik a Szent György hegyre, és a távolabbi északi tájakra. Végül átérünk Tomajra, de előtte utunkba akadnak a korábbi rablakások romjai. Végül a Rózsakő koronázza meg az utat. De azért a lépcsőzésről sem kell teljes mértékben lemondani, mert a Rózsakőig vezet ám néhány bazaltkocka.

A Badacsony hegyen vezet át a Geológiai és botanikai tanösvény is.

Aki a kilátókba szeret felmászni, szintén talál erre lehetőséget a hegy tetején, és innen körbe tud nézni a Balaton-felvidék felé, láthatja Tapolcát és a Balaton gyönyörű vizét.

Aki nem szeretne egyedül neki indulni a hegynek, részt vehet ingyenesen, vezetett túrán is. Az aktuális időpontok itt találhatók meg: Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület – Tourinform iroda (Badacsony, Park utca 14.) Árvai Gábor (túravezető): 70/264-5919 Tel.: 87/531-013; email: badacsonytomaj@tourinform.hu
web: http://www.badacsony.com/hu/info/mit-csinaljak/turaajanlatok-a-regioban/index.html

Káli-medence

A Balaton felvidék is nagyon sok, igazi túrázós csemegét tartogat számunkra. A teljesség igénye nélkül, itt található a Hegyestű, az Ingó kövek Szentbékkállán, Salföld – a majorral, Kék kút és az út mentén megbújó sok jó csárda.

A könnyebb tájékozódáshoz ajánljuk web oldalukat: http://www.kali.hu/

 Tapolca

A régióközpont sok érdekességet tartogat számunkra.  A Malom-tó pihenésre invitál, a Tavas barlang kellemes, hűsítő csónakázásra hívogat. A Honvéd pálya mellett található egy haditechnikai park, ahol a területen működő katonai alakulatoknak állítottak emléket, illetve itt található, egy legendás T34-es harckocsi is.

 

NEVEZETESSÉGEK – KULTURÁLIS LÁTNIVALÓKVendégházunktól nem messze találhatók híres és inkább a helyiek számára fontos nevezetes helyek, melyeket akár gyalogszerrel, biciklivel vagy autóval lehet megközelíteni, meglátogatni.

Gyalogosan / kerékpárral elérhető helyek

Badacsonylábdihegy

Nevezetes írója, közéleti embere Herczeg Ferenc. Nyaralója és présháza ma magántulajdon, de a kapuban emléktábla jelzi, hogy egykoron ide vonult vissza élete utolsó felében. Az emlékhely a Római út 126. alatt található. Szobra a Turisztikai Látogatóközpont mellett található.

Az emlékhellyel szemben áll a Loyolai Szent Ignác kápolna. Szentmise csak június, július, augusztus hónap 2. és 4. hetében van. Búcsú: Szent Ignác ünnepét követő vasárnap.

2018-ban megnyílt a Balaton első vízi tanösvénye, mely a strandról közelíthető meg. Itt csónakkal, vezetővel vagy nélküle fedezhetjük fel a nádas rejtelmeit. Nádi szél Vízitúra Tanösvény

Badacsonytördemic

Weblapja: http://badacsonytordemic.hu/category/latnivalok/

Kerékpárral / autóval elérhető helyek

Szigliget

A Szigligeti vár, már 750 éves. Sosem lobogott rajta török lobogó! Felújítás után sok-sok programmal várja látogatóit. Mielőtt felkapaszkodnánk, a Várkávézó finom sütikkel és kézműves fagyival lát el minket, hogy jól bírjuk az utolsó pár méteres kaptatót.

A vár weboldala: http://www.szigligeti-var.hu/

Badacsonytomaj – Rózsakő

„Hogyha egy leány meg egy legény ráül a kőre, háttal a Balatonnak, egymás kezét fogva, még abban az évben egymáséi lesznek. De az is elég, ha a leány ül a kőre háttal a tónak, rágondol szerelmesére és felsóhajt. Akire gondol, annak a szíve érte fog dobogni.” (https://hu.wikipedia.org/wiki/R%C3%B3zsak%C5%91)

Badacsony – Szegedy Róza ház

Itt található Kisfaludy Sándor és Szegedi Róza háza, ahol emlék-, irodalmi- és bormúzeum is működik. A borozóban kiváló, helyi borokat kóstolhatunk.

A Ház weboldala: http://www.szegedyrozahaz.hu/hu/

Sümeg

A Sümegi Vár az ország egyik legszebb, viszonylag épen megmaradt középkori erődje, amely a környezetéből magasan kiemelkedő kopár hegytetőre épült. Igazi, egynapos autós túra. Ha a várlátogatás alatt megéheznénk, a vár tövében lacikonyhasor vár minket, de aki kényelmesen, akár korabeli étkekkel enyhítené éhségét, a Várcsárdában teheti ezt meg.

A Vár weboldala: http://www.sumegvar.hu/

A Várcsárda weboldala: http://www.sumegvar.hu/hu/enne-inna-aludna/varcsarda

Keszthely – Festetics kastély

A Festetics család Magyarország egyik legjelentősebb grófi, majd hercegi családja. A kastély és a park, a múzeumi kiállítások tartalmas kirándulást tartogatnak. A látogatás után több strand is enyhülést nyújt a nagy nyári melegben.

A Kastély weboldala: http://helikonkastely.hu/hu/festetics-kastely/

A keszthelyi strandok weboldala: https://west-balaton.hu/keszthely/keszthely-strand#nezet=list&oldal=1

Folly Arborétum és Borászat

Badacsonyörsön található a 1900-as évek elején alapított arborétum. Az arborétumot már a negyedik generáció vezeti, teljes odaadással. A látogatás során egy varázslatos, hatalmas kertben sétálhatunk, pihenhetünk, üldögélhetünk, és csodálhatjuk a balatoni kilátást. Nagyon finom borokat is kóstolhatunk, az arborétumban nevelt növénypalántákkal gazdagodhatunk. Igényes és színvonalas vendéglátásban lehet részünk.

Az Arborétum weboldala: http://follyarboretum.hu/arboretum/

Veszprém

Veszprém kiemelt látnivalókban bővelkedik. Gyönyörű környezetben, a veszprémi viadukt alatti völgyben találjuk az állatkert bejáratát és magát a régi állatkertet. A régi állatkerten végigsétálva a felső részen átsétálhatunk a néhány éve kialakított új részbe, ahol tovább ismerkedhetünk az állatokkal. Itt látható a Dinó park is. A 8 sz. úton Veszprémet elhagyva táblák jelzik az állatkert felső bejáratát, ahonnét könnyen megközelíthető az állatkert.

Az állatkert weboldala: www.veszpzoo.hu

A veszprémi vár is megér egy sétát, ahova akár az állatkertből is el lehet jutni gyalogszerrel. A kedves belvárosi utcák és házak között, kellemes időtöltés vár ránk.

A veszprémi vár és környékének weboldala: http://veszpreminfo.hu/record/seta-a-varban/

Balatonfűzfő

Elsősorban iparáról híres település, ma már inkább a kikapcsolódásról, szórakozásáról ismert. Az itt található Kalandparkban van az ország legkedveltebb bobpályája ahol lesiklásközben páratlan panoráma tárul elénk. Találunk itt még kötélpályát, airsoft pályát, remek vendéglátó helyet, ahol kipihenhetjük a kalandok fáradalmát.
A Balatoni BOB pálya weboldala: http://balatonibob.hu/

Tótvázsony

A helyi katolikus temetőben található az utolsó bakonyi betyár, Savanyó Jóska sírja. Szép a helyi református templom és érdemes megnézni a falutól kb 2 km-re lévő Cseri „kastélyt”, ami ma szálló. Itt lehet lovagolni, remek az étterme és igazi vendégszeretők a tulajdonosok.
A Cseri Kastély weboldala: http://cserikastely.hu/

Nagyvázsony

Kinizsi Pál, hűséges szolgálataiért 1472-ben kapja meg a várat, melyet tovább épít, és sajt rezidenciájának használ. A vár a török időkben végvérként működött, a török csak rövid ideig birtokolta. Nyaranta várjátékokkal várják a látogatókat.

A Kinizsi vár weboldala: http://kinizsivar.hu/nagyvazsonyi-kinizsi-var/

Kab hegy

A nagyvázsonyi várból is láthatók a Kab-hegy tetején lévő tv adótornyok, de azt már kevesen tudják, hogy a torony közvetlen lábánál találjuk a Kinizsi kilátót, ami a közönség számára is látogatható. Tetejéről csodás panoráma nyílik a Balaton felvidékre. Ha valaki jól nyitva tartja a szemét akkor felülről láthatja az erdő mélyén megbúvó egykori Szovjet laktanyát is.

Cikk a Kab-hegyi Kinizsi kilátóról (megközelítés és további túra javaslatok a környéken: http://urkut.hu/index.php?cikk=81/

Örvényes

Az örvényesi vízimalom a Balaton északi partján fekvő Örvényes községben, a Pécsely-patak partján található. Ez hazánk legősibb, a XI. századból származó vízimalma, mely máig működőképes.

Weboldal, mely összegyűjtötte hazánk híres, működőképes vízimalmait: http://malmok.hu/muzeumok/malom-muzeumok/

GASZTRO


BOR ÉS PÁLINKA


Borok és házaik

A bor hazájában a Badacsony hegy lábánál számtalan pincészet található. A teljesség igénye nélkül megemlítünk néhányat.

SkizoBor – Badacsonytördemic, Szent István utca 24. – modern, fiatalos, trendi. Mindig vár valami különlegesség, érdemes megtenni ezt a kb. 20 perces sétát a tördemici – szigligeti elágazásig. http://www.skizobor.hu/

Friss terasz – Badacsony felé indulva még a falu előtt megpillantjuk, hatalmas autóparkoló felett, kellemes, fiatalos, esténkén zenével és finom borokkal látják el a betérőket. http://www.frissterasz.hu/

Thomay Pincészet – bor és gasztronómia, na meg nagyon szép kilátás. Hegyi túrázók előnyben. http://www.thomay.hu/

Borbély pincészet – családi hagyományokkal rendelkező pincészet, ahol megmutatják a borkészítés rejtelmeit is, borkóstolást is tartanak. Kedves, csendes hely. A Birtok a Badacsonytomaj, Káptalantóti út 19. címen található. Borkimérésük a Római út 210. alatt található. http://www.borbelypince.hu/hu/

Laposa Birtok – modern, felkapott, trendi. Jó elhelyezkedés, jó borok, sok látogató… http://www.bazaltbor.hu/

Pálinka, az isteni nedű

Reneszánsz Badacsonyi Pálinkaház – 2011-ben alapított pálinka ház, ahol a kóstoláson túl a pálinka készítés rejtelmeibe is beavatnak minket a tulajdonosok. http://www.badacsonyipalinkahaz.hu/

JÓ BOR MELLÉ

Éttermek közel-távol

 

Ha nyaralás, akkor érdemes kipróbálni a helyi specialitásokat. Tehetjük ezt a kényelmes pihenés végett, de ínyenckedhetünk is, hiszen a környék közel s távoli vonzáskörzetében jobbnál jobb lehetőségek várnak minket.

Badacsonylábdihegy – Eldorádó kemping

A házias ételek helye, melyek akár a mi saját konyhánkból is kikerülhettek volna. Svédasztalos reggelivel (8 és 10 óra között) és napi menüvel is szolgálnak 12 – 14 óra között, de érdemes hamar menni vagy előző este lebeszélni velük, ha igényt tartanánk ilyesmire, ugyanis „percek alatt” elfogy.

Gyulakeszi – Autós pihenő

Kis talponállóból indultak, mára egy nagyok kedves, nádtetős, kiülős, igényes gyorsétkezde. Kínálata kétféle főételt, rengeteg kézműves hamburgert, meleg szendvicset takar, de van saláta, limonádé is. Híres velőspirítósukat semmiképp nem szabad kihagyni!!!

Badacsonytomaj – Borbarátok Vendéglő

Itt a gasztronómia egyesül a kiváló borokkal, így kellemes időt lehet eltölteni kedves társaságban. http://borbaratok.hu/hu/etterem/

Badacsony – Kisfaludy ház

Badacsony legfelkapottabb étterme, igényes kínálattal, gyönyörű kilátással a Balatonra. http://www.kisfaludyhaz.hu/

Badacsony – Rózsakő Vendéglő

Helyi specialitások, sajátos hangulatú kerthelyiség. http://www.rozsako-pince.hu/start_elso.html

Várvölgy – nincs közel, de megéri a távolság

Várvölgy falucska Zala megyében található tőlünk körülbelül 20 perce, autóval. A főút mentén található a Szent Domonkos Vendéglő. Kedves kiszolgálás, nagyon jó ételek, kerthelyiség és nagyon kellemes hangulat. Az odavezető út pedig páratlan panorámát kínál. http://www.sztdomonkos.hu/

HELYI INFORMÁCIÓKBEVÁSÁRLÁS

Kisbolt, alap élelmiszer beszerzésére Vendégházunktól kb. 800 méterre, az Orgona utcában található (gyalog 15 perc, kocsival 2 perc). Nyitva minden nap. Coop pedig a falu központjában, ide csak autóval érdemes elindulni.
Badacsonytomaj központjában egy helyen található bolt (Coop), hentes, pékség, zöldséges és barkácsbolt.
Tapolcán (15 perc autóval) TESCO, ALDI, LIDL és Penny is megtalálható. A központban Coop, a lakótelepen Spar is vár minket.
Keszthelyen (25 perc autóval) komplex bevásárló központok üzemelnek.


UTAZÁS

Vonat: Badacsony-Lábdihegy vasútállomás 250 méter.
Hajó: Badacsony központjában, hajóállomás 3,5 km.


POSTA

A tördemici kis posta Vendégházunktól 1 km-re található.


GYÓGYSZERTÁR

Ügyeletes gyógyszertár Tapolcán